Látványtár

posted in: Kiállítások | 0

A ruhatárolás bútorai

A ruhatárolás céljára szolgáló bútorokból 29 db ácsolt és 36 ún. komáromi festett, valamint 13 fiókos festett láda és 8 ruhásszekrény látható.

A ruhatárolás céljára szolgáló bútorokból 29 db ácsolt és 36 ún. komáromi festett, valamint 13 fiókos festett láda és 8 ruhásszekrény látható. A festett ládákat váltották fel a ruhásszekrények. A ruhatárolás bútorain és ágyakon kívül 7 db vízhordórúd, ún. „obramenica” is látható. A mohácsi sokácok ezekre akasztották a vizeskorsókat, és így jártak a Dunára vízért. Díszesebb változatai szerelmi ajándékok voltak.

Mohácsi korsósok, fazekasok

A galérián válogatás látható a mohácsi fekete és mázas korsókból, tálakból és más égetett agyagtermékekből.

Az első részben különböző méretű és korú fekete korsók, kanták és mozsarak láthatók, illetve egy öntözőkanna is. A legrégibb korsót „Kováts János csinálta 1791-dik-ben”. Felettük 45 db gyári festett dísztányér látható.
Sorban utána a legrégibb mohácsi mázas és máztalan termékek, illetve felettük a mázas tálak, tányérok és tésztaszűrők láthatók. A továbbiakban egy-egy olyan mohácsi mester termékei következnek, akikhez valamilyen újítás fűződik.
A legismertebb mohácsi korsósok és fazekasok a Horváth-dinasztiából kerültek ki. Horváth János a Népművészet mestere címet is elnyerte. Ő is kísérletezett különféle színű mázakkal. Fiával, Horvát Lászlóval, kezdték el a csiszolásos, valamint a nyomott, illetve áttört mandulaszemes díszítést. Edényeik alakja gyakran az antik és keleties formák felé közelít, illetve az avar edényekkel is rokonságot mutat.