MÚZEUMI ÉRTÉKTÁR

 

Néprajzi textilgyűjteményünk egyedi darabja az 1880-ban kézimunkával, házilag készített gyerektarisznya (’torbica’), melyet lakodalomban adtak ajándékba. A műtárgyat Palotay Gertrúd gyűjtötte 1950-ben, Mohácson.

Valamennyi délszláv népcsoportnál a menyasszony köteles volt a násznépet gazdagon megajándékozni. Az ajándékozás tárgyát (pl. ing, díszkendő, stb.) és sorrendjét mindig az anyós határozta meg.

A bodorvászonból készült tarisznya, két négyzetalakú lapja három szélén összeillesztve, és felső, nyitott szélén fekete, piros kézi szegőöltéssel díszítve. Átlósan négy mezőre osztott, lila (ciklámen), zöld gyapjúfonallal, tűzőöltéssel hímzett elemek ékesítik. Bennük egy-egy kis mértani elem narancssárga, lila (ciklámen) és fehér pamutfonállal hímzett. Két-két körös elem magasöltéssel kivarrva kék-narancssárga és zöld-narancssárga színváltozatokban. Elszórtan islóg (flitter) és kisebb körös elemek vannak rajta fekete, fehér, lila (ciklámen), zöld, narancssárga és kék színekkel hímezve. A díszítés a térfelületet lazán tölti ki. A tarisznya színoldalának összeillesztett éleit hét darab tarka színű berlinerből készült, gömb alakú bojt díszíti. Vállpántja piros és kék gyapjúfonalból fonott.

Hossza: 13 cm, szélessége: 13 cm. A tarisznya jó állapotú, ép.

KDM Néprajzi gyűjtemény – Ltsz. 54. 221. 1

(Felhasznált irodalom: Dr. Sarosácz György: Baranyai délszláv népszokások III. Karácsonyi, lakodalmi és temetkezési szokások a horvátoknál és a szerbeknél. A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 1969–1970. Pécs, 1974. 283–296.)