MÚZEUMI ÉRTÉKTÁR

 

Néprajzi gyűjteményünk megbecsült darabja, a „vízenjárok” védőszentjének fából faragott szobra, és szobortartó szekrénye, melyet Ete János a KDM egykori igazgatója gyűjtött Mohácson. Készítője és készítésének időpontja ismeretlen.

Nepomuki Szent János napja régen, a mohácsi helyi közösség jelentős ünnepe volt, mivel a foglalkozások nagy mértékben a Dunához, illetve a vízhez kötődtek.

Május 15-én a molnárok, halászok és csónakosok délutáni felvonulást tartottak a Dunán. A vezércsónak ment elől, amelyben a molnárcéh, illetve ipartársulat vezetői foglaltak helyet. Ugyancsak ebben vitték Nepomuki Szent János most bemutatott, hordozható, üveges fülkében tárolt faszobrát is, amelyet egy mohácsi család adományozott a katolikus egyházközségnek 1842-ben. A szobrot égő gyertyákkal és virágkoszorúkkal, a vezérhajót és a többi csónakot pedig zöld ágakkal és színes lampionokkal díszítették föl.

Később a szobrot már a kompon vitték lefelé, zenekari kísérettel. A dunai vizimalmokat ez alkalomból ugyancsak virágokkal és zöld ágakkal díszítették föl, ablakaikba pedig égő gyertyákat tettek. A látványt a parton a közönség tetszése kísérte. A csónakosok egy-egy malom előtt megálltak, és a szónok – általában valamelyik molnár – köszönőt mondott. A kikötőbe érve elmondták a „vízenjárók” imáját. Ezután a céhmester házához vonultak, aki őket vendégül látta és itallal kínálta. Innen az Iparosházba mentek, ahol a halászok várták őket halászlével. Ezt követően hajnalig mulatoztak.

Később a mohácsi kompot díszítették föl májusfa ágaival. A szent szobrát a közepére állították, fölvirágozták és lampionokkal világították ki. A kompot egy hajó fölhúzta a II. Lajos emlékműig, és onnan ereszkedett le szép lassan a révig. A hajón fúvósok muzsikáltak. Az egész város kint volt ilyenkor a Duna partján.

A szobortartó szekrény üvegezett deszkából készült, magassága 174 cm, mélysége 47 cm. A benne lévő szobor magassága: 117 cm. Mindkét tárgy állapota ép. A műtárgyak ajándékozás útján kerültek a Múzeum tulajdonába az 1950-es években. Az ajándékozó személye ismeretlen.

Nepomuki Szent János szobra jelenleg a KDM állandó kiállításában tekinthető meg.

KDM Néprajzi gyűjtemény – Ltsz. 55.28.1.1. és 55.28.1.2.

(A felhasznált szöveg forrása: Dr. Ferkov Jakab: Nepomuki Szent János – Kézirat.)