Helytörténet

posted in: Gyűjtemények | 0

A helytörténeti gyűjteményről

A helytörténeti gyűjtemény több mint ötezer tételből áll. Kiemelkedően értékesek a céhzászlók, céhládák, a céhes iratanyag és más kisnyomtatványok, valamint az 1526-os csata emlékei. Politikai plakátgyűjteménye országosan ismert. Igen értékes az egykori mohácsi Predács-féle fényképészeti műterem teljes felszerelése, valamint a hozzá tartozó tetemes számú üveg-, illetve cellulózalapú fényképnegatívok.

Gazdag agyagedény-gyűjteményének legnagyobb részét a mohácsi fekete- és mázas agyagtermékek teszik ki.
A 19. század végén Mohácson 142 mester dolgozott agyaggal. Volt olyan ház, amelynek udvarán 16 korong is forgott! Egy-egy korsós mester évente 7-8000 terméket állított elő. Az 1870-es években lefelé a Dunán, évente 800 ezer db-t meghaladó számban is vittek korsókat és kantákat, és a mohácsi termékek a bulgáriai Vidin kikötőjéig is eljutattak! A fazekas áruhoz szükséges jó minőségű (kevés szennyeződést tartalmazó) agyagot a „Cselin” dűlőben bányászták. A korsósok mindig a szabadban, a fazekasok a műhely egyik helyiségében, vagy szintén az udvaron építettek kemencét. A kemencét méretére jellemző, hogy egyetlen égetéskor 700-800 edény is beléjük fért. A mesterek készítményei a korsó, bendis, mozsár, kanta, köcsög, kancsó, bokály, kulacs, tányér, tál, szűrőedény, fazék, lábas, de találkozhatunk dohánytartóval, szenteltvíz tartóval és más speciális használati tárgyakkal is. Míg az ún. redukciós égetéssel fekete színűre készített edényekből sokat vittek a balkáni területekre, addig a mázas kerámiát inkább a környékbeli délszláv és német lakosság vásárolta.

Az itt készült termékek a hazai kerámiaművessé jellegzetes csoportját képviselik. Értéküket növeli, hogy a legősibb formákat és díszítéseket őrizték meg, ugyanakkor mindezt a sokszínű lakosság igényeihez tudták igazítani. A plasztikus és rusztikus ujjbenyomásos bordadíszekkel, rovátkákkal, fésűs-hullámvonalakkal, „seprű díszekkel” mintázott edényeken túl a színes mázas termékek is kedveltek voltak. Ezek jellegzetes motívumai a madár, a hal, az ún. „macskaköröm” és a különféle geometrikus minták. A foglalkozás gyakran generációkon át, öröklődött.
A fent említett mellett a gyűjtemény fontos részét képezi a Mohács kézműves-, és gyáriparát bemutató tárgyak, dokumentumok valamint az ezekhez fűződő személyek élet bemutató anyagok. Valamint a helyi kulturát, egyleti életet, és a helyi sportéletet bemutató gyűjtemény. Kiemelkedő még a mohácsi csatához kapcsolódó anyag is.