A múzeum

posted in: A Múzeum | 0

Bemutatkozás

Az 1923-ban alapított Kanizsai Dorottya Múzeum 1975-től a déli szláv nemzetiségű területre vonatkozóan országos gyűjtőkörrel rendelkezik és szakmai besorolása „Területi múzeum, nemzetiségi bázisintézmény”.

Mivel Mohács egy igen színes, több nemzetiségű és több vallású város, továbbá a Kanizsai Dorottya Múzeum az említett déli szláv népek néprajzi és művelődéstörténeti gyűjteményének gazdag tárháza, ezért az új állandó kiállítás, melynek alapterülete meghaladja a 410 m²-t, három részre oszlik: egyrészt, mint a magyarországi horvátok, szerbek és szlovének bázisgyűjteménye,  bemutatja e nemzetiségek kultúráját, másrészt egy olyan hagyományt, mely mára „mohácsi busójárás” néven vált az Emberiség szellemi kulturális örökségének részévé, harmadrészt Mohács sokszínűségét, illetve népének egységesülését, és összességében azt, hogy az egykori Oszmán-török Birodalom terjeszkedésének, majd visszaszorításának milyen emlékei, lenyomatai láthatók a városban.

Az épületben az állandó kiállításon kívül, a földszinten kialakításra került egy látványtár mellyel lehetővé vált a múzeum népi ruhatároló bútorgyűjteményének eddig elzárva tartott, legszebb darabjainak megtekintése, illetve a galérián a legszebb égetett mohácsi fekete és mázas edények láthatók. Az I. emeleten pedig 153 m² területen a legérzékenyebb textil- és bőralapanyagú tárgyak, valamint elkülönítve a fotók, illetve fotónegatívok, papírdokumentumok és a mintegy 20.000 percet kitevő hanganyag kapott helyet.

A Múzeum új Kisfaludy utcai épülete több mint 1200 m2-es, amely egyidejűleg 100 látogató befogadására alkalmas. Az épületben az állandó kiállítótér mellett kialakításra került egy időszaki kiállítótér is, melynek célja, hogy a helyi-, és országosan is jelentős eseményeket, aktualitásokat is egy-egy rövidebb ideig tartó kiállításban mutassa be. Zárt, belső udvara játszóházak és különböző rendezvények helyszíneként is szolgál. Az itt látható két mesterséges medence gyönyörű tavirózsáival, színes halaival, különösen a gyerekek nagy tetszését nyerte el.